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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  20/12/2004
Data da última atualização:  23/10/2015
Autoria:  ANDREOLI, C.; ANDRADE, R. V. de.
Afiliação:  Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Milho e Sorgo.
Título:  Integrating matriconditioning with chemical and biological seed treatments to improve vegetable crop stand establisment and yield under tropical conditions.
Ano de publicação:  2002
Fonte/Imprenta:  Seed Technology, Lincoln, v. 24, n. 1, p. 89-99, 2002.
Idioma:  Inglês
Thesagro:  Semente.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS17335 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Pesca e Aquicultura.
Data corrente:  30/03/2023
Data da última atualização:  30/03/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 2
Autoria:  OLIVEIRA, N. F. A.; TORATI, L. S.; BORIN-CARVALHO, L. A.; LIMA, L. K. F. de; PUVANENDRAN, V.; DEMICIANO, T. H.; SILVA, J. J. T. da; BARROSO, A. da S.; VARELA, E. S.
Afiliação:  NAISLAN F. A. OLIVEIRA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ, PR; LUCAS SIMON TORATI, CNPASA; LUCIANA A. BORIN-CARVALHO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ, PR; LEANDRO KANAMARU FRANCO DE LIMA, CNPASA; VELMURUGU PUVANENDRAN, CENTER FOR MARINE AQUACULTURE, Norway; THAÍS H. DEMICIANO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO TOCANTINS; JOSE J. T. DA SILVA, bolsista CNPASA; AURISAN DA S. BARROSO, bolsista CNPASA; EDUARDO SOUSA VARELA, CNPASA.
Título:  Fish size correlates to size and morphology of intermuscular bones in tambaqui Colossoma macropomum as shown by dissection and X-ray imaging methods.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Fishes, v. 8, n. 4, 180, Mar. 2023.
ISSN:  2410-3888
DOI:  https://doi.org/10.3390/fishes8040180
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  One of the main issues in the processing sector of the tambaqui Colossoma macropomum is the removal and/or fragmentation of intermuscular bones (IBs), which negatively impacts its production chain. In this sense, we quantitatively examined the IB variation in farmed tambaqui (n = 127) by comparing the direct anatomical dissection with the high-resolution X-ray imaging method. The number of IBs from the anatomical dissection on the left side of the fish (27.3 ± 5.70 bones) was comparable to that of X-ray analysis (26.9 ± 6.03 bones) (p > 0.05). In addition, 76% of deviation in IB number between the two studied methods was one to three, indicating both methods are equally efficient for identifying and quantifying IBs. We found a strong positive correlation (R = 0.8, p < 0.001) between the X-ray and the dissection methods. Our predictive models indicated that more than 50% of variation in IB length can be explained by growth parameters. Our results demonstrated that the X-ray method can provide accurate phenotypic data (in vivo) for IB counting and length measurements by extrapolating from the standard length, body weight and trunk over axis area of tambaqui.
Palavras-Chave:  Intermuscular bones.
Thesagro:  Colossoma Macropomum; Morfologia Animal; Osso; Peixe; Raio X; Tamanho; Tambaqui.
Thesaurus NAL:  Bones; Fish.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1152864/1/fishes-2023.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPASA1248 - 1UPCAP - DD20232023
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